Hoppa till innehållet
Alice 1

7 snabba med Alice, webbutvecklare på Toxic

Med ett kreativt sinne och en outtömlig nyfikenhet på kodning i allmänhet och tillgänglighetsanpassning i synnerhet har Alice inte bara utvecklat förmågan att lösa problem, utan också blivit en fena på att inspirera och utveckla både sig själv och andra inom området. Hennes hängivenhet till tillgänglighetsanpassning genomsyrar allt hon tar sig för. På fritiden finner hon glädje i kreativa uttryck som att rita, skriva eller delta i quizkvällar med vänner.

Hej Alice! Du jobbar som Webbutvecklare på Toxic. Vad innebär det? 

Till stor del handlar det om problemlösning, att hitta det bästa och mest effektiva sättet att lösa projekt och problem. Det innebär väl också att vara öppensinnad och ständigt söka efter nya sätt att utföra uppgifter och aldrig sluta lära sig.

Kan du beskriva hur en typisk arbetsdag ser ut för dig?

Den frågan är lite klurig, men först och främst blir det alltid en kopp kaffe - en viktig ingrediens för dagen. Sedan kör jag bara igång med det projektet jag sitter med för stunden och självklart med min hund i famnen. Brukar alltid ha att projekt i fokus åt gången så min dag präglas lite utifrån vilket projekt jag sitter med.

Hur kom du in på den här banan?

Det började redan redan när jag var runt 7 eller 9 år. Då tillbringade jag mycket tid på en hemsida kallad s. Där skapade du dina egna presentationer för ditt stall med hjälp av HTML och CSS. Det var första gången jag började skriva kod och jag tyckte redan då att det var väldigt roligt. Sedan dröjde det ungefär 10 till 12 år innan jag hittade programmet Grafisk Design och Webbutveckling på JU, vilket blev början till att jag lärde mig att koda professionellt. Jag fastnade direkt för att få vara kreativ inom den tekniska delen. Det var något med att sitta och utforska kodens möjligheter som verkligen tilltalade mig. Det finns en oändlig mängd kunskap att hämta inom kodning och det är just det som jag fascinerades av.

Berätta om något som du är lite extra stolt över gällande din yrkesroll.

Jag skulle säga att jag är lite extra stolt över arbetet jag leder inom tillgänglighet. Jag är inofficiell ledare för Team Accessibility, som vi kallar oss. Det är ett gäng med utvecklare och designers som jobbar för att alla våra leveranser ska nå en hög nivå av tillgänglighet. I den rollen har jag fått möjligheten att arbeta med olika projekt men också delta i utbildningar och utbilda andra. Det är verkligen min största passion för tillfället. Jag spenderar mycket tid på att skriva dokumentation och andra resurser för att underlätta för andra och göra det enklare att ha tillgänglighet i åtanke. Det är jag stolt att jag får vara med att bidra till.

Hur blir du en riktigt vass utvecklare?

Jag skulle säga att det handlar mycket om att vara nyfiken och öppen för att lära sig nya sätt att lösa ett problem. Tålamod är också en viktig del, speciellt om du är i början av din kodkarriär och inte har kommit in i programmeringens värld helt och hållet än. Men framför allt är det viktigt att aldrig nöja sig. Det finns alltid mer att lära sig och sätt att förbättra sina egna färdigheter. Ifrågasätt dig själv och se om det finns ett enklare sätt att göra något - kan du göra tio kodrader till två? Det gäller att testa sig fram och reflektera över det du gör.

Vad gör du gör att fortsätta växa och utvecklas inom din yrkesroll?

Det är väl just det att hitta nya och effektiva sätt att lösa problem. Även om jag känner mig bekväm med vissa ämnen, strävar jag ändå alltid efter att utöka min kunskap genom att gå igenom dokumentation från andra projekt. Det finns alltid nya saker att lära och utforska. Så jag försöker alltid att integrera detta i mina projekt och undvika att fastna i gamla mönster. Att våga testa och utforska nya metoder är verkligen avgörande för att fortsätta utvecklas

Till sist – vad är det bästa med att jobba som Webbutvecklare på Toxic?

Till stor del handlar det om mina fantastiska kollegor som jag får jobba och umgås med. Sen uppskattar jag verkligen att det finns en stor möjlighet till personlig utveckling. Det finns en stor förståelse av att om man testar något nytt tillvägagångssätt kanske det tar lite längre tid, och att det uppmuntras att testa och växa i sin roll. Dessutom är Freedom Friday – som infaller sista fredagen varje månad och innebär fyra timmars avsatt tid för personlig utveckling – verkligen en fantastisk möjlighet. Att ha en dedikerad tid för att lära sig och utforska nya idéer är ovärderligt. Vi har gott om tid att använda för våra utvecklande projekt och det är verkligen en av de bästa aspekterna av vår arbetsplats. Just nu arbetar jag med ett personligt spelprojekt som använder JavaScript-ramverket Alpine, vilket inte bara berikar mina kunskaper utan också har direkt nytta för mina arbetsrelaterade projekt. Tack vare Freedom Friday får jag möjlighet att utforska och lära mig mer om det.