Hoppa till innehållet

En vision rotad i grönska – Svegros resa mot ett självförsörjande Sverige på grönt

3D3A5497

När vi svänger av den slingrande landsvägen och närmar oss Färingsö, är det som om vi kliver in i en annan värld. Den strålande höstsolen badar landskapet i ett gyllene sken och de färgglada löven på träden ramar in Svegros växthus som majestätiskt breder ut sig över vidderna. Den friska luften fyller lungorna och blicken möter rader av grönt, där örter och sallat frodas under omsorgsfull övervakning. Det är en plats där naturens skönhet möter modern teknik och där en passion för hållbar odling genomsyrar varje kvadratmeter.

Ett familjeföretag i ny skepnad

Svegro, som startades 1960 av Ingegerd och Thore Norman, har genomgått en betydande förändring från sitt ursprung som familjeägt bolag. Trots att det fortfarande ägs av familjen är ingen av de nuvarande generationerna aktiv i den dagliga verksamheten. I stället har företaget valt att tillsätta alla operativa positioner med extern kompetens. "Det var ett medvetet beslut att låta bolaget fortsätta utvecklas med hjälp av externa krafter," berättar Kristin Orrestig, VD på Svegro. Hon beskriver övergången som nödvändig för att säkerställa fortsatt tillväxt och innovation.

Per Norman, som tidigare var VD, valde att trappa ner, och tillsammans med sina bröder såg han behovet av att företaget skulle utvecklas professionellt. "Vi ville behålla familjens vision men också tillföra extern expertis för att nå nya höjder," förklarar Kristin. Idag driver ett erfaret team företaget, med personer som har bakgrund från stora bolag som Arla, Coca-Cola och Procter & Gamble.

Svegros färska sallater och örter

Svegro förser Sverige med färsk sallat och örter, året runt. Målet är att addera fler produkter i sitt sortiment så att svenskarna kan köpa svenskodlat året runt | Foto: Hannah Levander

Kristin Orrestig, VD på Svegro och Caroline Wetterstrand, Marknad- och försäljningschef i ett av Svegros växthus.

Kristin Orrestig, VD på Svegro och Caroline Wetterstrand, Marknad- och försäljningschef i ett av Svegros växthus | Foto: Hannah Levander

Krispsallad hos Svegro

I Svegros växthus sträcker sig meterlånga rader med perfekt odlad sallad | Foto: Hannah Levander

Innovation och hållbarhet i fokus

En av Svegros största styrkor ligger i deras hållbarhetsarbete och användning av modern teknik. Växthusen på Färingsö, med en total yta på 55 000 kvadratmeter, drivs med 100 % grön el. Här odlas örter, sallad och mikroörter med en tydlig ambition: att göra Sverige mer självförsörjande på färskt grönt året runt. "Vår vision är att Sverige ska vara helt självförsörjande på färska örter och sallad, även mitt i vintern," berättar Kristin. Med hjälp av AI och automation kan Svegro optimera sin odlingsprocess, minska energiförbrukningen och minska svinn.

"Historiskt sett har man kanske höjt temperaturen eller ökat belysningen för att säkra en bra skörd, men vår AI-plattform Aigro hjälper oss att fatta mer informerade beslut. Den kan förutsäga tillväxtkurvan och säkerställa att vi inte överanvänder resurser i onödan," förklarar Caroline Wetterstrand, marknads- och försäljningschef.

Nytt automatiserat växthus för framtiden

Svegro bygger just nu ut sitt växthus med en imponerande satsning på ett helt automatiserat salladsväxthus som täcker 4 000 kvadratmeter, vilket gör att den totala ytan nu uppgår till 59 000 kvadratmeter. "Det här är en stor investering för oss och en viktig del av vår vision att göra Sverige mer självförsörjande på färska grödor," berättar Kristin Orrestig. I det nya växthuset hanteras allt från sådd till skörd med hjälp av avancerad automation. Maskiner sköter bevattning och förflyttning av plantorna, och det är först vid skörd som människor behöver ta i produkterna.

Denna satsning är ett led i att effektivisera produktionen och minska både svinn och energianvändning. "Med den här tekniken kan vi optimera varje steg i odlingsprocessen och säkerställa att varje planta når perfekt kvalitet," förklarar Caroline Wetterstrand. Det första skörden från det nya växthuset förväntas ske till påsk 2025, och då kommer huvudsallad och krispsallad att vara bland de produkter som odlas. Detta steg är en del av Svegros långsiktiga plan att ersätta importen med svenskodlade produkter och fortsätta leda utvecklingen inom hållbar växthusodling.

Svegros helautomatiserade växthus på 4000 kvadratmeter.

Här byggs Svegros nya helautomatiserade växthus på 4000 kvadratmeter | Foto: Hannah Levander

Svegros AI-plattform iGro ser till att det kan fattas välgrundade och energieffektiva beslut.

Svegros AI-plattform iGro ser till att det kan fattas välgrundade och energieffektiva beslut. | Foto: Hannah Levander

Färska örter och sallad hos Svegro

Så här kan det se ut i början när en gröda börjat växa | Foto: Hannah Levander

Ett expansivt och ekologiskt sortiment

Svegro har varit 100 % ekologiska sedan 2015 och deras produkter är ett välbekant inslag i svenska matbutiker. Deras sortiment inkluderar de mest populära örterna som basilika, dill, koriander, timjan och persilja, men även nischade produkter som mejram och körvel. "Basilika är den största produkten, men vi ser också en växande efterfrågan på mikroörter, som är små men packade med smak och nyttigheter," berättar Caroline.

Mikroörter har blivit en viktig del av sortimentet och används flitigt på restauranger och i finare matlagning. Svegro ser även möjligheter att utöka sitt sortiment med flera sorters sallader och andra gröna produkter, såsom pak choi – den första svenskodlade varianten som finns tillgänglig året runt. "Vi letar alltid efter produkter vi kan odla här i Sverige i stället för att importera," säger Kristin.

Röda rädisskott hos Svegro

På bilden syns röda rädisskott, som är en slags mikroört. En mikroört skördas strax efter groddning är fullproppad med smak, näring och nyttigheter | Foto: Hannah Levander

Hållbara steg framåt

Hållbarhet är ett djupt rotat värde i Svegro. Det märks inte bara i deras ekologiska odling utan även i hur de minskar sin miljöpåverkan. Företaget arbetar med fossilfria transporter och återvinner sitt biologiska avfall som blir grönkompost. "Vår största utmaning framåt är att fortsätta växa utan att kompromissa med våra klimatmål," säger Caroline. Svegro är anslutna till Science Based Targets och har ambitiösa mål att minska sina utsläpp med 43 % till 2030 och med 90 % till 2050.

Vattenhanteringen är också något som gör Svegro unikt. Företaget använder vatten från Mälaren, som cirkuleras och återanvänds i ett slutet system. "Vi ser till att ingen droppe går till spillo," berättar Kristin stolt. "Vi har skapat ett system som gör oss oberoende av kommunalt vatten, vilket minskar vår påverkan på miljön ytterligare."

Toxic besöker Svegros växthus på Färingsö

Här blandas jorden till för att skapa optimala växtmöjligheter för respektive sort. Därefter fördelas jord och frön i rätt mängd i de små krukorna innan de förs in i ett varmt och fuktigt rum som får fröna att börja gro | Foto: Hannah Levander

Från sådd till skörd hos Svegro

Här placeras de nysådda skotten tills de har börjat komma ovanför jordytan. Då flyttas de ut i det stora växthuset | Foto: Hannah Levander

Toxic hälsar på i Svegros växthus

Så fort fröna kommer ovanför jorden behöver de flyttas ut för att få rätt mängd ljus och växtmöjlighet | Foto: Hannah Levander

“Vi ska kunna producera allt det färska gröna vi behöver – året om”

Svegro siktar på fortsatt tillväxt, både vad gäller volym och hållbarhet. Med deras utbyggnad av det automatiserade växthuset hoppas de kunna öka sin produktion av sallad och ytterligare minska beroendet av importerade varor. "Vi vill fortsätta växa med svenskodlade produkter och bli ännu mer självförsörjande," säger Kristin. "Det är vår framtidsvision – att Sverige ska kunna producera allt det färska gröna vi behöver, året om."

Med en stark kombination av innovation, hållbarhet och en passion för svensk odling är Svegro på väg att sätta en ny standard för hur vi konsumerar färska grödor i Sverige.

När vi lämnar Svegro bakom oss och återvänder till stadens puls, dröjer sig känslan av lugn och inspiration kvar. Här på Färingsö har vi fått en glimt av framtidens jordbruk – en plats där tradition möter innovation, och där varje planta bär på en vision om en mer hållbar morgondag. Svegro visar vägen mot ett grönare Sverige och vi ser fram emot att följa deras resa, en skörd i taget.

Basilika som odlas i Svegros växthus

Basilika är en av Svegros bästsäljare, vilket inte är förvånande. Med den perfekta smaken, doften och formen kvalar basilikan på många svenskars topplista över färska örter | Foto: Hannah Levander

Citronmeliss odlas i Svegros växthus

Citronmeliss är en annan favorit i Svegros sortiment. Den syrliga örten är perfekt till sötsaker men även i matlagning. Här odlas den i mängder och är omtyckt av många | Foto: Hannah Levander

Smörgåskrasse odlas i växthus hos Svegro

Här inne odlas smörgåskrasse, som är perfekt att toppa smörgåsen med eller för att sätta pricken över i på maträtten | Foto: Hannah Levander

Svegros växthus på Färingsö

Toxic har byggt Svegros webbplats

Med fokus på modern UX/UI-design, en stabil plattform i Umbraco och innovativa funktioner har vi skapat en digital plattform som inte bara höjer Svegros varumärkeskännedom utan också inspirerar till ett hållbart liv med ekologisk odling. Den nya webbplatsen erbjuder en fördjupad användarupplevelse som speglar den 'wow'-känsla Svegro är kända för.